“Panulan luokka”: Jorma Panulan 90-vuotisjuhlakonsertti

Fiskars Summer Festival juhlistaa ensimmäisenä toimintavuotenaan Jorma Panulan 90-vuotissyntymäpäivää järjestämällä ainutlaatuisen konsertin, jossa konsertissa kuultavia kappaleita johtavat Panulan itsensä lisäksi hänen kouluttamansa kapellimestarit Jukka-Pekka Saraste, Esa-Pekka Salonen, Dalia Stasevska, Klaus Mäkelä ja Sakari Oramo.

Konsertti toteutetaan yhteistyössä LEAD! Foundation Academy:n ja Suomalaisen kamariorkesterin kanssa.

”Jorma Panulalla on ollut valtava vaikutus suomalaiseen kapellimestariperinteeseen, ja LEAD! Foundation Academy:n perustaminen ajallisesti lähellä hänen syntymäpäiväänsä symboloi jatkuvuutta yhdeltä sukupolvelta toiselle” -Jukka-Pekka Saraste

Katseluoikeuden hinta: 9,00 / laite

Varasto loppu

Ohjelma

Béla Bartók: Divertimento jousille Sz.113 BB.118 (orkesterin johto: Dalia Stasevska & Klaus Mäkelä)

Pēteris Vasks: Vox Amoris (orkesterin johto: Klaus Mäkelä, solisti: Pekka Kuusisto)

Esa-Pekka Salonen: Stockholm Diary (orkesterin johto: Esa-Pekka Salonen)

Pjotr Tšaikovski: Serenadi C-duuri jousiorkesterille, Op. 48 (Jukka-Pekka Saraste, Sakari Oramo, Jorma Panula & nuori kapellimestarikyky)

Jukka-Pekka Saraste (kapellimestari)
Esa-Pekka Salonen (kapellimestari)
Sakari Oramo (kapellimestari)
Klaus Mäkelä (kapellimestari)
Dalia Stasevska (kapellimestari)
Jorma Panula (kapellimestari)
Pekka Kuusisto (solisti)
nuori kapellimestari
Suomalainen Kamariorkesteri

Pekka Kuusisto

Viulisti, kapellimestari ja säveltäjä Pekka Kuusisto tunnetaan taiteellisesta estottomuudesta ja raikkaista ohjelmistoista. Hän on Deutsche Kammerphilharmonien, sekä Mahler- ja St. Paul -kamariorkestereiden taiteellinen kumppani, ja australialaisen ACO Collectiven taiteellinen johtaja. Kuusisto on paitsi nykymusiikin intohimoinen puolestapuhuja, myös taidokas improvisoija, eikä hän ole rajoittanut musiikillisia yhteistyöprojektejaan vain yhden genren sisälle.

Jukka-Pekka Saraste

Jukka-Pekka Saraste on vakiinnuttanut paikkansa yhdeksi sukupolvensa merkittävimmistä kapellimestareista musiikillisen syvyytensä ja tinkimättömyytensä ansiosta. Hän aloitti uransa viulistina, ja siirtyi sittemmin Jorma Panulan oppiin Sibelius-Akatemiaan. Saraste on ollut Kölnin WDR-sinfoniaorkesterin, Oslon filharmonikkojen ja Toronton sinfoniaorkesterin ylikapellimestari, sekä BBC:n sinfonikkojen päävierailija. Hän on myös yksi LEAD! Foundation Academy:n perustajista.

Esa-Pekka Salonen

Esa-Pekka Salonen on tunnettu muun muassa klassisen musiikin asemaa uudistavista ja modernisoivista hankkeistaan. Ollessaan Lontoon Philharmonia-orkesterin ylikapellimestari, hänen palkintojakin voittaneet installaationsa ”RE-RITE” ja ”Universe of Sound” esittelivät ihmisille uusia tapoja lähestyä klassista musiikkia audio- ja videoprojektoinnin kautta. Salonen on myös Suomen kansallisoopperan ja -baletin taiteellinen partneri, ja yksi vuosittaisen Baltic Sea Festivalin perustajista. Elokuussa 2020 Salosesta tulee San Franciscon sinfoniaorkesterin musiikillinen johtaja.

Sakari Oramo:

Sakari Oramo on BBC:n sinfonikkojen ja Tukholman kuninkaallisen filharmonisen orkesterin ylikapellimestari. Hänen konserttiensa on kehuttu yhdistävän rakenteellisen yhtenäisyyden auktoriteettiin, eleganssiin ja intohimoon. Tammikuussa 2020 Oramo aloitti Sibelius-Akatemian orkesteri- ja kapellimestarikoulutuksen professorina, seuraten maineikkaassa pestissä näin Jorma Panulan, Leif Segerstamin ja Atso Almilan jalanjäljissä.

Klaus Mäkelä

Klaus Mäkelä on Oslon filharmonikkojen ylikapellimestari ja taiteellinen neuvonantaja, ja aloittaa syyskuussa 2022 Orchestre de Paris’n musiikkijohtajana. Hän on myös Ruotsin radion sinfonikkojen päävierailija, Tapiola Sinfoniettan taiteellinen partneri ja Turun musiikkijuhlien taiteellinen johtaja. Mäkelä aloitti kapellimestariopintonsa 12-vuotiaana Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla Jorma Panulan ohjauksessa.

Dalia Stasevska

Dalia Stasevskan karismaattinen ja dynaaminen muusikkous on vakiinnuttanut hänen paikkansa poikkeuksellisen monipuolisena kapellimestarina. Hän on tällä hetkellä BBC:n sinfonikkojen päävierailija, ja aloittaa vuonna 2021 Sinfonia Lahden ylikapellimestarina ja Sibelius-festivaalin taiteellisena johtajana. Stasevska on opiskellut viulun- ja alttoviulunsoittoa sekä orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemiassa, ja hänen opettajiinsa lukeutuvat muun muassa Jorma Panula ja Leif Segerstam.

Jorma Panula:

Tänä vuonna 90-vuotisjuhlaansa viettävä kapellimestari Jorma Panula tunnetaan paitsi säveltäjänä ja sovittajana, myös erityisesti Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon opettajana. Panula toimi ”kapellimestariluokan” professorina vuodesta 1973 vuoteen 1994, ja hänen ohjauksessaan ovat opiskelleet useat kansainvälisen uran luoneet suomalaiset kapellimestarit, kuten Esa-Pekka Salonen, Jukka-Pekka Saraste, Osmo Vänskä, Sakari Oramo ja Susanna Mälkki.

Suomalainen Kamariorkesteri

Suomalainen Kamariorkesteri on elävä todiste kehityksestä, joka suomalaisessa musiikissa on tapahtunut viimeisten vuosikymmenten aikana. Sen riveissä soittavat maamme eturivin muusikot. Orkesteri on vuosien varrella hioutunut todella herkästi musisoivaksi ja dynaamiseksi.” -Jukka-Pekka Saraste

Suomalainen Kamariorkesteri perustettiin vuonna 1990. Sen taiteellisena neuvonantajana on alusta alkaen toiminut Jukka-Pekka Saraste. Orkesterin soittajat ovat suomalaisten orkesterien eturiviä, konserttimestareita ja äänenjohtajia, johtavia pedagogeja sekä tunnettuja vapaita taiteilijoita.

Orkesterin tunnetuin konserttitapahtuma on vuosittain elokuussa järjestettävä Tammisaaren Kesäkonsertit -festivaali. Orkesteria ovat vuosien varrella johtaneet myös useat muut tunnetut suomalaiskapellimestarit, kuten Paavo Berglund, Sakari Oramo, Okko Kamu, Ralf Gothóni ja Hannu Lintu.