Kesäpäivä Kuusisaaressa

Taidemuseo Villa Gyllenbergin upea miljöö tarjoaa ainutlaatuisen estradin P. I. Tšaikovskin ensimmäiselle jousikvartetolle. Tšaikovskin 30-vuotiaana säveltämä valoisa ja vauhdikas kvartetto huipentaa vuoden 2020 ”etäfestivaalin”.

– Jaani Helander


ENSIESITYS: La 4.7.2020 klo 15:00

Lipunmyynti ja katseluoikeus avoinna: 2 viikkoa

Katseluoikeuden hinta: 10,00 / laite

Varasto loppu

Ohjelma

P. Tšaikovski: Jousikvartetto nro 1 D-duuri op. 11

I Moderato E Simplice

II Andante Cantabile

III Scherzo. Allegro non tanto e con fuoco – Trio

IV Finale. Allegro giusto – Allegro vivace

Laura Vikman, viulu

Viulisti Laura Vikman esiintyy orkesteriuransa ohella myös kamarimuusikkona, solistina sekä opettajana. Hän on valmistunut musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta ja opiskellut myös Wienin Musiikkikorkeakoulussa ja Kölnin Musiikkikorkeakoulussa. Ennen 2013 alkanutta tehtäväänsä RSO:n kakkosviulusektiossa, Vikman toimi kymmenen vuotta orkesterin kolmantena konserttimestarina.

Vikman on voittanut toisen palkinnon Kuopion viulukilpailussa sekä Leipzigin J. S. Bach -kilpailussa. Firenzessä Vikman ja pianisti Marianna Shirinyan palkittiin niin ikään toisella palkinnolla Vittorio Gui -kamarimusiikkikilpailussa.

Tempera-kvartetin primaksena Laura Vikman on soittanut vuodesta 2003 lähtien. Kvartetti on esiintynyt Japanissa sekä ympäri Eurooppaa ja levyttänyt mm. Jean Sibeliuksen koko jousikvartettotuotannon BIS-levy-yhtiölle. Vikman on esiintynyt mm. Helsingin, Kuopion ja Mikkelin kaupunginorkesterien, RSO:n, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin, Tukholman filharmonikkojen sekä Belgian Kansallisen orkesterin solistina. Kamarimuusikkona hän on esiintynyt monilla suomalaisilla ja ulkomaisilla festivaaleilla.

Kreeta-Julia Heikkilä, viulu

Kreeta-Julia Heikkilä on monipuolisena viulistina kansainvälisesti kysytty konserttimestari, solisti ja kamarimuusikko, joka keskittyy konserttitoimintansa lisäksi kehittämään klassisen musiikin kulttuuria toimimalla mm. Helsinki Chamber Music Festivalin taiteellisena johtajana.

Konserttimestarina Heikkilä on vieraillut useiden pohjoismaisten orkestereiden lisäksi Lontoon BBC-sinfoniaorkesterissa sekä Amerikassa iPalpiti- ja Atlantic Music Festival -orkestereissa. Hän on toiminut vakituisena konserttimestarina Vaasan kaupunginorkesterissa (2012), Tanskan radion kamariorkesterissa (2013-) ja Oulu Sinfoniassa (2015). Kaudella 2018–2019 Heikkilä toimi vierailevana konserttimestarina Norjan kansallisoopperan orkesterissa, Helsingin kaupunginorkesterissa, Trøndheimin sinfoniaorkesterissa ja Turku Filharmoniassa.

Hän on esiintynyt monien suomalaisten orkestereiden solistina sekä niin kamarimuusikkona kuin solistina useilla kansainvälisillä festivaaleilla Euroopan maissa, Etelä-Koreassa, Amerikassa ja Venäjällä. Lisäksi hän soittaa TEOS pianotriossa sellisti Jaani Helanderin ja pianisti Jaan Otsin kanssa.

Heikkilä on ansioitunut myös useissa kotimaisissa ja kansainvälisissä viulu- ja kamarimusiikkikilpailuissa ja hänet on palkittu monin stipendipalkinnoin, mukaan lukien Pro Musica - ja Nordea -stipendit.

Heikkilällä on käytössään Suomen Kulttuurirahaston omistama Andrea Guarneri -viulu vuodelta 1680.

Jakob Dingstad, alttoviulu

Norjalainen alttoviulisti Jakob Dingstad valittiin Radion sinfoniaorkesterin äänenjohtajaksi 2017. Samana vuonna hän esitti Mozartin Sinfonia Concertanten orkesterinsa solistina. RSO:n lisäksi hän on johtanut alttoviulusektiota muun muassa Australian kamariorkesterissa, Savonlinnan oopperajuhlilla, Ruotsin radion sinfoniaorkesterissa, Oslon oopperaorkesterissa, Sinfonia Lahdessa ja Tapiola Sinfoniettassa.

Dingstad on opiskellut Barratt-Due -musiikki-instituutissa Oslossa sekä Norjan valtiollisessa musiikkiakatemiassa, jossa hän suoritti maisterin tutkinnon Lars Anders Tomterin johdolla 2017.

Dingstad on myös ahkera kamarimuusikko. Quartetto Testosteronen jäsenenä hän on esiintynyt mm. New Yorkin Carnegie Hallissa ja osallistunut Euroopan kamarimusiikkiyhdistyksen koulutuksiin ympäri Eurooppaa.

Jaani Helander, sello

Jaani Helander valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2013 professori Martti Rousin luokalta ja on siitä lähtien ollut Helsingin kaupunginorkesterin jäsen. Tällä hetkellä hän opiskelee professori Natalia Gutmanin johdolla Scuola di Musica di Fiesolessa Firenzessä, Italiassa. Hän toimii myös Sibelius-Akatemiassa sellon tuntiopettajana.

Helander voitti toisen palkinnon Turun sellokilpailussa 2010 ja ensimmäisen palkinnon jousisoitinkilpailussa ISA-festivaalilla Itävallassa samana vuonna. Helander on esiintynyt Suomessa muun muassa Turun filharmonisen orkesterin, Joensuun kaupunginorkesterin ja Kaartin soittokunnan solistina sekä Itävallassa Spirit of Europe -kamariorkesterin solistina.

Kamarimuusikkona Helander on esiintynyt useilla festivaaleilla, kuten Kuhmon kamarimusiikissa ja Korsholman musiikkijuhlilla sekä ulkomailla iPalpiti-festivaalilla Los Angelesissa ja Nafplion-festivaalilla Kreikassa. Hän soittaa myös TEOS-pianotriossa viulisti Kreeta-Julia Heikkilän ja pianisti Jaan Otsin kanssa. Helander on toiminut soolosellistinä muun muassa Helsingin kaupunginorkesterissa, Tampere Filharmoniassa sekä kansainvälisen iPalpiti-jousiorkesterin Israelin-kiertueella.

Jaani Helander soittaa Finlandssvenska Instrumentfondenin italialaisella Vincenzo Postiglione -sellolla vuodelta 1914.