Kaikuja ja heijastuksia

”Händel on saavuttamattomin kaikista mestareista. Menkää ja oppikaa häneltä, kuinka voi saavuttaa valtavia efektejä pienin keinoin”, kuuluivat Beethovenin ylistyssanat edeltäjästään, barokin mestari Georg Friedrich Händelistä.

Beethovenin 250-juhlavuoden kunniaksi olemme punoneet ohjelman, jossa yhdistyvät säveltäjiltä toisilleen antamat vaikutteet ja inspiraatiot. Vaikuttava teos tai teema jatkaa kuolematonta elämäänsä toisen säveltäjän variaatioiden myötä, joka on samalla kunnianosoitus hänen esikuvalle.

Norjalainen säveltäjä Johan Halvorsen teki Händelin g-molli-cembalosarjan viimeisen osan passacagliasta eli toistuvasta bassokulusta virtuoottisen sovituksen alun perin viululle ja alttoviululle. Tätä variaatioiden huipentamaa teosta esitetään kuitenkin yleisemmin viululla ja sellolla.

Händelin D-duurisonaatti viululle ja bassocontinuolle on myöhäisin ja tunnetuin hänen kuudesta viulusonaatistaan, jota ei kuitenkaan koskaan julkaistu hänen elinaikanaan. Sonaatin teemoja voi kuulla myös säveltäjän Solomon ja Jeptha – oratorioissa.

Händelin Judas Maccabeus -oratorion teema saa sitä vastoin uudet vaatteet Beethovenin sävellettyä siitä 12 variaation teoksen sellolle ja pianolle.

Konsertti päättyy viulusonaatin tavoin D-duurissa Beethovenin pianotrioon nro 1 op.70, jossa on salaperäisten kaikujen lisäksi iloa ja energiaa. Toiseen osaan viittaavan ”Aave”-lisänimen synnystä on useita tulkintoja.

– Kreeta-Julia Heikkilä


ENSIESITYS: To 2.7.2020 klo 15:00
Lipunmyynti ja katseluoikeus avoinna: 2 viikkoa

Katseluoikeuden hinta: 10,00 / laite

Varasto loppu

Ohjelma

G. F. Händel – J.Halvorsen: Passacaglia

G. F. Händel: Viulusonaatti op. 1 nro 13 D-duuri  HWV 371

I Affettuoso
II Allegro
III Larghetto
IV Allegro

L. van Beethoven: 12 variaatiota sellolle ja pianolle Händelin ”Judas Maccabaeus” –oratoriosta

L. van Beethoven: Pianotrio nro 5 D-duuri op. 70 ”Aave”  

I Allegro vivace e con brio
II Largo assai ed espressivo
III Presto

Kreeta-Julia Heikkilä, viulu

Kreeta-Julia Heikkilä on monipuolisena viulistina kansainvälisesti kysytty konserttimestari, solisti ja kamarimuusikko, joka keskittyy konserttitoimintansa lisäksi kehittämään klassisen musiikin kulttuuria toimimalla mm. Helsinki Chamber Music Festivalin taiteellisena johtajana.

Konserttimestarina Heikkilä on vieraillut useiden pohjoismaisten orkestereiden lisäksi Lontoon BBC-sinfoniaorkesterissa sekä Amerikassa iPalpiti- ja Atlantic Music Festival -orkestereissa. Hän on toiminut vakituisena konserttimestarina Vaasan kaupunginorkesterissa (2012), Tanskan radion kamariorkesterissa (2013-) ja Oulu Sinfoniassa (2015). Kaudella 2018–2019 Heikkilä toimi vierailevana konserttimestarina Norjan kansallisoopperan orkesterissa, Helsingin kaupunginorkesterissa, Trøndheimin sinfoniaorkesterissa ja Turku Filharmoniassa.

Hän on esiintynyt monien suomalaisten orkestereiden solistina sekä niin kamarimuusikkona kuin solistina useilla kansainvälisillä festivaaleilla Euroopan maissa, Etelä-Koreassa, Amerikassa ja Venäjällä. Lisäksi hän soittaa TEOS pianotriossa sellisti Jaani Helanderin ja pianisti Jaan Otsin kanssa.

Heikkilä on ansioitunut myös useissa kotimaisissa ja kansainvälisissä viulu- ja kamarimusiikkikilpailuissa ja hänet on palkittu monin stipendipalkinnoin, mukaan lukien Pro Musica - ja Nordea -stipendit.

Heikkilällä on käytössään Suomen Kulttuurirahaston omistama Andrea Guarneri -viulu vuodelta 1680.

Jaani Helander, sello

Jaani Helander valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2013 professori Martti Rousin luokalta ja on siitä lähtien ollut Helsingin kaupunginorkesterin jäsen. Tällä hetkellä hän opiskelee professori Natalia Gutmanin johdolla Scuola di Musica di Fiesolessa Firenzessä, Italiassa. Hän toimii myös Sibelius-Akatemiassa sellon tuntiopettajana.

Helander voitti toisen palkinnon Turun sellokilpailussa 2010 ja ensimmäisen palkinnon jousisoitinkilpailussa ISA-festivaalilla Itävallassa samana vuonna. Helander on esiintynyt Suomessa muun muassa Turun filharmonisen orkesterin, Joensuun kaupunginorkesterin ja Kaartin soittokunnan solistina sekä Itävallassa Spirit of Europe -kamariorkesterin solistina.

Kamarimuusikkona Helander on esiintynyt useilla festivaaleilla, kuten Kuhmon kamarimusiikissa ja Korsholman musiikkijuhlilla sekä ulkomailla iPalpiti-festivaalilla Los Angelesissa ja Nafplion-festivaalilla Kreikassa. Hän soittaa myös TEOS-pianotriossa viulisti Kreeta-Julia Heikkilän ja pianisti Jaan Otsin kanssa. Helander on toiminut soolosellistinä muun muassa Helsingin kaupunginorkesterissa, Tampere Filharmoniassa sekä kansainvälisen iPalpiti-jousiorkesterin Israelin-kiertueella.

Jaani Helander soittaa Finlandssvenska Instrumentfondenin italialaisella Vincenzo Postiglione -sellolla vuodelta 1914.

Jaan Ots, piano

Jaan Ots on virolainen kapellimestari ja pianisti. Kaudella 2018-19 hän debytoi Kansallisoopperassa johtamalla Tšaikovskin Pähkinänsärkijä-baletin. Ots on lisäksi johtanut Glasperlenspiel Sinfonietta -orkesteria yhteiskiertueella menestyksekkään Collegium Musicale -kuoron kanssa. Viimeksi hän on debytoinut Hampurin Elbphilharmonie-konserttitalossa Hamburger Camerata -ryhmän johdossa. Ots on johtanut myös Lahti Sinfoniaa, Pärnun kaupunginorkesteria ja Narvan kaupungin orkesteria. Hän on toiminut apulaiskapellimestarina Radion sinfoniaorkesterissa kaudella 2015-16, Verdin Otello-produktiossa Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2018, sekä Bizet’n Carmenissa Vaasan teatterissa.

Hänen tulevia työtehtäviään ovat apulaiskapellimestarin paikka Kreikan kansallisoopperan tuotannossa Dimitri Šostakovitšin oopperasta Mtsenskin piirikunnan Lady Macbeth, konserttisarja Tallinnan musiikkikorkeakoulun sinfoniaorkesterin johdossa ja ensiesiintyminen Eesti Sinfonietan johdossa. Hän on toista kautta Tallinnan musiikkikorkeakoulun sinfoniaorkesterin pääkapellimestari.

Kapellimestaritöiden ohella Ots on aktiivinen kamarimuusikko. Hän on Frielinghaus Ensemblen jäsen ja kiertää usein Eurooppaa useiden yhtyeiden, kuten Amaryllis-kvartetin tai Frielinghaus Ensemblen kanssa. Hän on myös osa TEOS-pianotrioa.

Ots on Beethoven Now! -projektin ja -kamariorkesterin perustajajäsen. Projektin tavoitteena on tutkia Beethovenin ja klassisen kauden musiikkia laajalla ja innovatiivisella lähestymistavalla.